Pachnące truskawką i wanilią delikatne ciastka z bitą śmietaną.
Ciastka pieczemy w formach muffinowych. W przeciwieństwie jednak do tradycyjnych muffin składniki ucieramy na gładką masę, która jest lżejsza i bardziej płynna od surowego ciasta muffinowego.
Składniki na 12 sztuk:
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g cukru pudru
125 g masła
125 ml mleka
2 jajka
1 łyżka likieru truskawkowego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Krem:
200 ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki likieru truskawkowego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
36 średnich truskawek
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik ustawiamy na pieczenie góra/dół (bez termoobiegu) i nagrzewamy do temperatury 170ºC. Muffinową formę smarujemy masłem.
Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugiej misce miksujemy miękkie masło, jajka, ekstrakt waniliowy i likier truskawkowy. Powoli dodajemy przesiane, suche składniki i ubijamy na gładką masę. Napełniamy ciastem foremki do 3/4 wysokości, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut. Kontrolujemy czas pieczenia, aby uzyskać ciastka w złotym kolorze. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Krem: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, likierem truskawkowym i ekstraktem waniliowym.
Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek, a następnie kroimy na plasterki lub ósemki. Ciastka przekrajamy na 3/4 wysokości. Ubitą śmietanę nakładamy do szprycy z gwiaździstą końcówką i dekorujemy dolną część ciastka. Na śmietanie dekoracyjnie układamy kawałki truskawek. Przykrywamy wieczkiem z górnej części ciastka i posypujemy cukrem pudrem. Jeżeli nie zjemy od razu, przechowujemy w chłodzie :) U mnie nie zdążyły dotrzeć do lodówki ;)
na podstawie przepisu z Le Livre d'or des Gâteaux. Wydawnictwo - Cuisine Actuelle 2008
Komentarze
nabrałam wielkiej ochoty na upieczenie tego smakołyku (póki jeszcze są truskawki), ale nie wiem, czy będzie tak samo pyszny bez likieru truskawkowego (niestety, nie mam); ewentualnie czy można go zastąpić czymś innym?
proponuję
1. obejść likier ;) i w zamian za to użyć odrobinę więcej olejku waniliowego, czyli do ciasta zamiast 1/2 łyzeczki dać całą. W kremie można pozostawić 1/2 łyżeczki, tak jak w przepisie. Ja piekłam w obu tych wersjach, pierwszą właśnie bez likieru i ciastka wyszły równie pyszne :)
2. można również podgrzać trochę konfitur lub dżemu truskawkowego i dodać w płynnej formie solo, lub z dodatkiem odrobiny alkoholu :)
powodzenia!
Dodaj nowy komentarz