Już w XVI wieku, za sprawą włoskiego malarza manierysty - Arcimboldo (o jego pracach pisałam w Giuseppe Arcimboldo i jego surrealistyczne rebusy wizualne) - warzywa, owoce i inne produkty spożywcze przyjęły antropomorficznie artystyczny kształt. Ta forma sztuki współczesnego świata ma swoją przedstawicielkę w postaci 39-letniej Chinki - Ju Duoqi.
Ju Duoqi - w swojej pracy artystycznej wykorzystuje chińskie warzywa i produkty żywnościowe, np. tofu, imbir, korzeń lotosu, kolendrę, słodkie ziemniaki i wiele innych. Odtwarza takie słynne arcydzieła jak Mona Lisa, Ostatnia Wieczerza Leonarda da Vinci, czy też Krzyk Edvarda Muncha.
Poza reprodukcjami Ju Duoqi tworzy również własne projekty. Fantazje z kapusty pekińskiej to jeden z bardziej znanych, do realizacji którego Autorka wykorzystała kilka odmian kapusty pekińskiej, kilka jej stanów po obróbce oraz kilka rodzajów noży do krojenia. Aby uzyskać pożądany, widoczny na zdjęciach efekt, kapusta podlegała różnorodnym, choć prostym zabiegom. Jej liście poddawane były obróbce termicznej, marynowane, suszone, gotowane lub smażone. Wszystko po to, aby zakonserwować je na dłużej i osiągnąć materiał o dość szerokiej gamie kolorów i faktur.
Każda część ciała modelki, jej ubiór oraz biżuteria wykonane są z kapusty pekińskiej, a jej poszczególne elementy zmontowane przy użyciu wykałaczek. Gra światła, faktur i kolorów oraz pozy, które przyjmują kapuściane modelki sprawiają, że obrazy Ju Duoqi są jak dokumentacja żywej, a nie martwej natury.
Trzeba przyznać, że bohaterkom obrazów nie brakuje wdzięku. Nieprawdaż? :-)
Dzieła Ju Duoqi wystawiane były w już Pekinie, Londynie, Paryżu, Los Angeles i Miami.
Zdjęcie pochodzi ze strony www.saigonocean.com
Zdjęcie pochodzi ze strony www.saigonocean.com
Zdjęcie pochodzi ze strony www.saigonocean.com
Zdjęcie pochodzi ze strony www.saigonocean.com
Komentarze
Świetne! Wyobrażam sobie jak trudno bylo tchnąć "życie" w te postacie, a jednak artystce się udało.
niesamowite!
Dodaj nowy komentarz