Szukaj

Witaj na moim blogu. Tutaj dowiesz się kim jestem i co mnie inspiruje. Jaka jest moja kuchnia - co lubię, a czego nie. 

  

Czym są ArtKulinaria?

ArtKulinaria są odpowiedzią na moje zamiłowanie do fotografii i dobrej kuchni.
Dedykowana poszukiwaczom prostoty w formie wykwintnej,
jak również miłośnikom zgłębiania tajników sztuki kulinarnej...

 Kim jestem ja?

Lubiącą jeść optymistką, kiedyś niepoprawną. Teraz rozważną. Gotować nauczyłam się sama i codziennie zdaję z tego egzamin przed zawodowym kucharzem. Żartuję :-) Przez żołądek do serca sprawdziło się w moim i mojego męża przypadku, który z racji zawodu jest zdecydowanie wymagający i smak ma wysublimowany. I choć mam w domu swojego "prywatnego" kucharza, tam kuchnia należy do mnie - Rafał gotuje na wyjątkowe okazje ;-)

Zawsze zwracałam uwagę na to, co jem. Przez dwa lata byłam wegetarianką. I choć dzień zaczynam od jogurtu, pozwalam sobie czasem zakończyć go winem do kolacji :-)
Gotuję, bo lubię smacznie i zdrowo zjeść. I chcę zdrowo odżywiać swoją rodzinę.

Co jeszcze? Uwielbiam  książki biograficzne i te, w których głównym wątkiem jest kultura chińska.

Co mnie inspiruje?

Kuchnia polska i francuska. Polska - niezwykle smaczna, rodzima klasyka. Francuska – cóż, nie można Francuzom odmówić finezji i dbałości o lokalny produkt.
Książki. Z każdej podróży poza granice kraju przywożę je zamiast klasycznych pamiątek.

Kulinarne upodobania

Smacznie i zdrowo. Preferuję szpinak, cukinię, grzyby i wszelakie sery. Uwielbiam tarty i quiche. Kaczą pierś z jabłkami. A przede wszystkim serniki, karmel i czekoladę ;-)

Nie lubię jedzenia z torebki i chemii w jedzeniu. Współczesna filozofia zdrowej żywności nie wykluczyła jednak z mojej diety np. masła i śmietany. W kreowaniu smaków niektórych potraw są niezastąpione!

Blog

Początkowy projekt ArtKulinariów zakładał współtworzenie treści i przepisów przeze mnie i Rafała. Tzn. Rafał miał swoją męską wysepkę w zakładce Blog. Tam pojawiały się jego przemyślenia na temat polskiej gastronomii i kulinariów. Wraz z założeniem oficjalnej strony rafaltargosz.pl w marcu 2012, kontynuacja bloga następuje właśnie tam! 

Przepisy i dania przygotowuję w domu, w tradycyjny sposób. Hołduję zasadzie – jakość, a nie ilość. Dlatego, dzieląc czas pomiędzy hobby, a pracą zawodową i rodziną dbam o to, aby treści, które zamieszczam były przeanalizowane, lub – jak w przypadku przepisów kulinarnych – przetestowane. Więcej informacji o przepisach kulinarnych, treściach i fotografiach znajdziecie w zakładce O STRONIE.

Wiecej o mnie

Poza ArtKulinariami, możecie mnie znaleźć na powiązanymi z blogiem: Facebooku, Google+, Twitterze, Pinterest, Pinspire oraz Bloglovin. Zapraszam do subskrypcji!

Jeżeli chcielibyście do mnie napisać - zapraszam do kontaktu.


Renata Targosz